Dyniowe muffinki z zielonym kremem :)

21 września 2014

Dynia na dobre zagościła w mojej kuchni. Dziś prezentuję Wam żółciutkie muffinki z kremem o bardzo ciekawej barwie. Zielonej! Piękny kolor, który w jedzeniu nie zawsze zachęca do konsumpcji. Ja "zielone" uwielbiam i tym razem również jestem zachwycona. Zieloną barwę otrzymałam dzięki dodaniu młodego jęczmienia w proszku. Z kolei dodatek mielonego siemienia lnianego do kremu sprawił, że nabrał on stałej konsystencji, dzięki czemu łatwo go nakładać na babeczki. Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu. Całość smakuje wybornie! 



Składniki (na ok. 6 muffinek):
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80 g)
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g puree z dyni
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki ksylitolu bądź inny dowolny słodzik naturalny
Na krem:

Przygotowanie:
  1. Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. 
  2. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. 
  3. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 180*C, na ok. 20-25 minut.
  4. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki.


2 komentarze

  1. fantastycznie zielony kremik :) no i te malinki, pewnie jedne z ostatnich.... mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - jedne z ostatnich :( Ale kilka słoiczków zapasteryzowałam :)

      Usuń