sobota, 20 września 2014

Mega puszysty omlet z puree z dynii :)

Cofam słowa, które wypowiedziałam tutaj. Ten omlet jest po prostu genialny! Przepyszny! Koniecznie go zróbcie! A będziecie wiedzieć o czym mówię. Ja już wiem, czym będę się zajadać w jesienno - zimowe poranki. Puree z dyni zrobiłam już kilka dni temu, zapasteryzowałam, więc nie powinno mi go zabraknąć.
Podczas robienia omletu zapomniałam dodać proszek do pieczenie, ale wiecie co, on wcale jest nie potrzebny! Puree z dyni świetnie go zastępuję. Omlet wyszedł bardzo puszysty, grubiutki, bardzo aksamitny i kremowy, nie opada po przełożeniu na talerzyk. Uwaga, jest bardzo sycący, ale jest też bardzo pyszny, więc bez obaw - nic się nie zmarnuje. W razie czego można zmniejszyć troszkę proporcję poszczególnych składników.


Składniki:
- 2 jajka + 1 białko
- 2 łyżki mąki pszennej/ pszennej pełnoziarnistej/ pszennej żytniej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki puree z dyni
- 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado)
- dodatkowo: jogurt naturalny, ulubione owoce

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Do żółtek dodać puree z dyni i zmiksować. Dodać mąkę i ubite białka. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Wlać masę, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Podawać z jogurtem i ulubionymi owocami.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...