Makaron z kurczakiem i szpinakiem :)

3 lutego 2015

Pomysł na bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, który jest smaczny, zdrowy i pożywny.



Składniki (1 porcja):
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego
  • 120 g piersi z kurczaka
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, chilli

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj cebulkę i wyciśnięty czosnek. Następnie dodaj obraną i cieniutko pokrojoną marchewkę. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości, około 15 minut. 
  3. Kolejno dodaj szpinak i duś następne 10 minut. Przypraw. Dokładnie wymieszaj. Chwilkę jeszcze podduś. 
  4. Gotowe danie połącz z ugotowanym makaronem. 



2 komentarze

  1. Dawno nie jadłam już makaronu ze szpinakiem, a ostatnio częściej go jem na surowo, ale muszę zrobić coś podobnego tylko że bez mięsa, bo przypomniało mi się o tym daniu jak zobaczyłam u Ciebie :P Wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makarony świetnie nadają się do szybkich dań i przede wszystkim pysznych :) A z dodatkiem szpinaku to chyba robimy najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń