Potrawka w wersji wegańskiej :)

28 czerwca 2015

Cukinia na dobre zagościła w moim menu. Jadam ją tak często jak tylko mam do niej dostęp. Standardowe dodatki jak cebulka i czosnek, do tego marchewka, przyprawy, kasza gryczana i mamy zdrowy i sycący, a na dodatek wege obiad. Sznycelki od Primavika wzbogaciły danie w porcję białka.



Składniki (1 porcja):
  • 1/2 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 sznycelki wegańskie Primavika
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • 40 g kaszy gryczanej

Przygotowanie: 
  1. Kasze gryczaną ugotuj w proporcji: 1 porcja kaszy i 2 porcje wody.
  2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę podsmaż.
  3. Dodaj odrobiną wody. Kolejno wrzuć cienko pokrojoną w plasterki marchewkę. Przykryj i duś po przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody.
  4. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i sznycelki z kilkoma łyżeczkami zalewy. Przypraw. Zamieszaj. Duś pod przykryciem 15 minut. 
  5. Podawaj z ugotowaną kasza gryczaną. 


4 komentarze

  1. Wygląda pysznie! Kocham takie vege dania :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam cukinie i wszelkie dania z niej udziałem :) A Twoje wygląda przepysznie - właśnie takie warzywno - kaszowe mikstury lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię jedzenie w tym stylu kasza + warzywa. to mi się nigdy nie znudzi, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech moc cukinii będzie i z Tobą :D Opróżniłybyśmy cały garnek :P

    OdpowiedzUsuń