Bakłażan i cukinia to jedne z moich ulubionych warzyw, a frytki z oberżyny, czyli właśnie bakłażana są genialne, w razie czego przepis jest TUTAJ.
Pieczone warzywa to świetny dodatek do głównego dania, ale także jako osobna przekąska. Są ciekawą propozycją na niskowęglowodanową kolację, gdzie często dużej już dawki energii nie potrzebujemy. Są pyszne! Mięciutkie, soczyste, dobrze przyprawione!
Składniki (1-2 porcje):
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie, curry
Przygotowanie:
- Bakłażana pokrój w plastry od 0,5 do 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 20 minut. Następnie papierowym ręcznikiem zbierz powstałe na wierzchu warzywa kropelki - dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego smaku.
- Cukinię również pokrój w podobne plastry.
- Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oprósz przyprawami.
- Piekarnik nagrzej do 180*C, wstaw warzywa i piecz 25 minut.
O tak! cukinię chętnie byśmy sobie w takim wydaniu zjadły :P Bakłażana niekoniecznie :P
OdpowiedzUsuńAle bym teraz takie zjadła ;) Uwielbiam pieczone warzywa, a cukinia jest jednym z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńbez oleju czy oliwy?
OdpowiedzUsuńBez, ale jak najbardziej można dodać :)
Usuń