Owsiano-jaglana granola z tahini :)

17 grudnia 2015

To już trzecia granola na blogu! Każda inaczej smakuje, inaczej wygląda, ale wszystkie są przepyszne! Zauważyłam pewną zależność - z każdą kolejną granolą jestem coraz bardziej nimi zachwycona. Dzisiejsza granola to połączenie płatków owsianych z jaglanymi, które to coraz częściej goszczą na moim porannym stole. Dodatkami są gotowe mieszanki owoców i orzechów. Dopełnieniem smaku są w tym przypadku tzw. produkty zlepiające, czyli miód, tahini i olej kokosowy. Granola jest przepyszna! Bardzo chrupiąca, słodziutka, z mnóstwem przeróżnych składników! Znika bardzo szybko, dlatego radzę zrobić od razu większą porcję. Wszystkie potrzebne produkty znajdziecie w sklepie TARGROCH :) 


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Sezam zmiel na gładką masę, czyli inaczej mówiąc na tahini.
  2. Olej kokosowy rozpuść do płynnej konsystencji. 
  3. Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj tahini, olej kokosowy.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Nagrzej piekarnik na 180*C.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej granolę, za każdym razem ściskając w ręku, aby powstały charakterystyczne dla granoli "zlepki".
  7. Piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160*C i zamieszaj granolę. W tej temperaturze piecz 15 minut. 
  8. W połowie czasu ponownie zamieszaj granolę. 
  9. Upieczoną granolę należy odstawić do wystudzenia a następnie przełożyć do szczelnych pojemników. 

4 komentarze

  1. Też często dodaję płatki jaglane do granoli, a właśnie mi się kończy ostatnio robiona.
    Twoja wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Granoli z tahini jeszcze nie jadłyśmy ale ją uwielbiamy także na pewno byłybyśmy tą mieszanką zachwycone :D wystarczyłby nam zaledwie jeden dzień, albo nie, jedno śniadanie i granoli już by nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ani z tahini,ani z płatkami jaglanymi granoli jeszcze nie jadłam! wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze granoli z tahini i jestem ciekawa rezultatu :)

    OdpowiedzUsuń