Wegańskie kulki jaglane w czekoladzie :)

20 marca 2016

Prawdopodobnie się powtórzę pisząc, że kasza jaglana jest jedną z moich najlepszych kasz. Najbardziej lubię ją w wersji na słodko i chyba taką tylko jadłam do tej pory. Dlatego też, przepis poniżej nie mógł być inny jak właśnie słodki. Kulki jaglane zrobiłam po raz pierwszy, zazwyczaj takie słodkości przygotowywałam z suszonych owoców i orzechów. Jednak posiadanie gorzkiej kuwertury zmobilizowało mnie do zrobienia tych przepysznych kulek. Są miękkie w środku, a podczas gryzienia słychać przyjemny trzaski czekolady. Połączenie kaszy jaglanej z czekoladą wyszło idealnie! Smaki pasują do siebie perfekcyjnie! Dodatkowo masę jaglaną posłodziłam syropem z agawy i urozmaiciłam masłem orzechowym - PYCHA!



Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 50 g masła orzechowego 100%
  • 50 g syropu z agawy 
  • 75 g kuwertury gorzkiej lub czekolady 

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą 2-3 razy. Zagotuj 200 ml wody, wsyp kaszę i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 10 minut).
  2. Ugotowaną kaszę przełóż do malaksera, dodaj syrop z agawy oraz masło orzechowe. Zblenduj na gładką konsystencję. 
  3. Uformuj ok. 10 kulek, za każdym razem zmocz delikatnie dłonie, aby masa jaglana nie przywiera i dało się łatwo ulepić kulki. 
  4. W naczyniu rozpuść kuwerturę. 
  5. Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i obtocz z rozpuszczonej masie czekoladowej. 
  6. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

8 komentarzy

  1. I jeszcze z masłem orzechowym!! Ty to chyba umiesz czytać w naszych myślach :D Jak już robić takie kuleczki to chyba z kilogram od razu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałabym się zrobić z takiej ilości - mogłyby zniknąć w zastraszającym tempie :P

      Usuń
  2. Coś czuj, że takie kulki nie wytrwałyby długo w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie - zarówno wnętrze jak i "obudowa" :) Uwielbiam kaszę jaglaną z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie! Ja również kocham kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie ;) Aż mam ochotę na małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam kuleczki są przepyszne z tym że dałam 100g masła orzechowego plus wiórki kokosowe ,zdecydowanie polecam ale większa ilość masła wtedy jest ten smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci smakowało :) To prawa, masło orzechowe robi swoje i podejrzewam, że było pysznie wraz z tymi wiórkami kokosowymi ;)

      Usuń