Zupa krem z czerwonej soczewicy - szybko, prosto, zdrowo :)

8 marca 2016

Otwierając codziennie kuchenną szufladę moim oczom ukazywały się dwa opakowania soczewicy. Podchodziłam do nich wielokrotnie, ale zawsze coś mnie powstrzymywało, aby je wykorzystać - a to brak czasu, a to nie było jakiegoś potrzebnego składnika. W końcu zebrałam się i przygotowałam chyba jedną z prostszych zup właśnie z soczewicy, dokładnie czerwonej. Prostota i szybkość wykonania powinna zachęcić każdego, kto boryka się z ciągłym brakiem czasu. Krem smakuje przepysznie! Jest delikatny, ale z nutką pikanterii. Dość gęsty. Rozgrzewa i syci. Idealny sposób na zdrowy i pożywny posiłek.



Składniki (ok. 4 porcje)
  • 500 g włoszczyzny 
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 100 g soczewicy czerwonej 
  • 800 ml wody
  • przyprawy: curry, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku bio (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Włoszczyznę, marchewki oraz czosnek obierz, umyj i drobno pokrój. Przełóż do garnka. Zalej wodą. I gotuj od zagotowania 20 minut. 
  2. Następnie dodaj opłukaną soczewicę. Gotuj kolejne 15 minut. Na małym ogniu, pod przykryciem. 
  3. Dodaj przyprawy - wg uznania. Gotuj 5 minut.
  4. Całość zblenduj na gładki i bezgrudkowy krem. 

5 komentarzy

  1. Zdaje się, że mam tak samo. Moja zupa z czerwoną soczewicą gotuje się dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobny krem gości u nas bardzo często, cenimy sobie takie szybkie i proste dania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę z soczewicy i nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie robiłam z niej kremu !

    OdpowiedzUsuń
  4. samo zdrowie :) nie robiłam nigdy, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa z soczewicy to jedna z moich ulubionych i często robię podobną ;) Podoba mi się jej gęstość ;)

    OdpowiedzUsuń