Chipsy z jarmużu - zdrowe, dietetyczne, mega chrupiące :)

13 kwietnia 2016

Bardzo lubię poznawać nowe produkty i przygotowywać nowe przepisy. Zawsze przy jakichś nowinkach jestem dość pozytywnie nastawiona. I tak jak uwielbiam jarmuż, tak do chipsów z tego warzywa byłam nastawiona dość nieufnie. Nie wiem dlaczego. Czytałam, że wychodzą pyszne, smakują i są chrupiące. Ale jakaś niepewność mimo wszystko była. I wiecie co? Byłam w błędzie! I to ogromnym błędzie! Chipsy z jarmużu są po prostu pomysłem genialnym. Smakują przepysznie! Są bardzo mocno chrupiące! Jedząc zastanawiasz się czy to w ogóle jarmuż? Warzywo? Zielone? Polecam! I nie miejcie żadnych obaw, z pewnością Wam zasmakują.


Składniki:
  • 400 g jarmużu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek 
  • sól i ulubione przyprawy (u mnie curry i chilli)

Przygotowanie:
  1. Jarmuż oczyść, usuń grubsze łodygi i porwij liście na mniejsze części.
  2. Przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej jarmuż.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w 160*C.

UWAGA! Po ok. 7-8 minutach sprawdź czy chipsy są już gotowe, tzn. są upieczone i chrupiące. Każdy piekarnik jest inny, więc warto zwrócić na to uwagę.

4 komentarze

  1. Muszę w końcu spróbować przyrządzić tak jarmuż, bo każdy zachwala takie chipsy, a ja nabieram na nie coraz większej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczony jarmuż, tak fajnie chrupie :)
    Ostatnio często dodaję jarmuż do moich dań obiadowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciągle patrzymy na przepisy na te chipsy ale tak samo jak Ty podchodzimy do nich nieco sceptycznie :) Może faktycznie spróbujemy je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jarmuż to nie moja bajka, ale w chipsowej wersji nawet lubię :)

    OdpowiedzUsuń