Otrębowa owsianka na mleku kokosowym :)

23 kwietnia 2016

Prosty sposób na owsiankę, która zachwyci każdego! Co my tu mamy? Płatki owsiane, rzecz jasna, otręby owsiane, mleko kokosowe, nasiona chia i coś słodkiego. Dzięki otrębom zwiększamy ilość błonnika. Na kremowej, gęstej masie owsianej ułożyłam kilka mrożonych malin i jeżyn, dodałam łyżeczkę masła orzechowego, a całość obsypałam siemieniem lnianym mielonym! 



Składniki:
  • 200 ml mleka kokosowego (Kuchnie Świata)
  • 20 g płatków owsianych 
  • 20 g otrąb owsianych
  • 1/3 łyżeczki stewii (lub inny słodzik - ksylitol, miód)
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • dodatki: masło orzechowe, siemię lniane mielone, jeżyny i maliny mrożone 

Przygotowanie:
  1. Płatki i otręby zalej niewielką ilością wrzątku, aby napęczniały. 
  2. Zagotuj mleko, dodaj namoczone zboża, stewię oraz nasiona chia. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. 
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

5 komentarzy

  1. Po takim bogatym śniadaniu chce się aż góry przenosić! :D I to masełko na środku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze naczynko i pyszna zawartość :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewne pyszna i cudownie gęsta :) Nigdy jeszcze nie jadłam stewii i nie umiem wyobrazić sobie smaku owsianki z jej dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz cudowną miseczkę! Skąd ona jest? :)

    OdpowiedzUsuń