Bezglutenowe ciasto czekoladowe :)

22 maja 2016

Ciasto czekoladowe zrobione z mąk bezglutenowych w żadnym stopniu nie odbiega od zwyczajnych słodkości zrobionych z dodatkiem białka pszennego, czyli glutenu. Po spróbowaniu ciasta przez moją rodzinę i znajomych niektórzy nie dowierzali, że nie ma w nim glutenu i jest zrobione z ryżu oraz gryki, a smakuje "normalnie". Co oznacza, że ciacho spotkało się z jak najbardziej pozytywnym odbiorem. A jakie jest w smaku? Mocno czekoladowe, idealnie słodkie, lekko pulchne, bardzo sycące. Ze szklanką mleka lub napoju roślinnego smakuje wyśmienicie.



Składniki:
  • 100 g mąki ryżowej (Incola)
  • 90 g mąki gryczanej (Incola)
  • 60 g skrobi kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g kakao gorzkiego, naturalnego 
  • 125 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik)
  • 100 g oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 250 g mleka 
Dodatkowo:
  • 80 g gorzkiej kuwertury lub czekolady 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski. Za pomocą miksera miksuj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 
  2. Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę. 
  3. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 180*C przez 50 minut. 
  4. Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystygnięcia. 
  5. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej ostygnięte ciasto.

4 komentarze

  1. Wygląda mega! Pamiętam, jak robiłam w zeszłym roku ciasto czekoladowe z cukinią - mama też się dziwiła, że to takie dobre wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu ubóstwiamy wszelkie ciasta z mąką gryczaną <3 Jej smak jest boski! :D Czekoladowe ciacho byśmy zjadły w 5 minut :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że potrafię sobie wyobrazić ten pyszny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę wpaść na kawałek? Ostatnio za mną chodzi coś takiego czekoladowego! <3

    OdpowiedzUsuń