Owsiany bezglutenowy omlet z pastą orzechową :)

24 października 2016

Jakie to było pyszne! Obłędnie, bajecznie przepyszne! Niby zwykły omlet, tylko owsiany, ale jednak dodatek kakaowej pasty z orzechów laskowych robi swoje. To jej obecność sprawiła, że zwyczajny placek zamienił się w słodki, wypasiony deser. 



Składniki:
  • 2 jajka
  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych lub mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • 1 łyżeczka oleju
  • pasta z orzechów laskowych z kakao (Amandin) 

Przygotowanie:
  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, a żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę.
  2. Do żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Teraz dodaj białka i delikatnie zamiksuj. 
  3. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę i rozprowadź po patelni. Przykryj pokrywką, zmniejsz lekko ogień i smaż ok. 3 minuty. Czynność powtórz z drugiej strony. 
  4. Gotowy omlet posmaruj pastą z orzechów laskowych z kakao. 

8 komentarzy

  1. Już mam momentalny ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda PRZEPYSZNIE a ten krem na ostatnim zdjęciu skojarzył mi się z czekośliwką ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Warstwa kremu wygląda obłędnie, zresztą cały omlet na pewno tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam omlety, w takiej słodkiej wersji musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie słodkości na śniadanie to istny raj dla podniebienia :-P

    OdpowiedzUsuń