Ciasteczka z masła orzechowego - tylko 3 składniki :)

18 marca 2017

Dla wszystkich miłośników masła orzechowego i wszelkich orzechów ❤ Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka orzechowe! Jeszcze ciepłe są mięciutkie, a po wystygnięciu kruchutkie. Przyjemnie słodkie, z nutką słoności, z intensywnym akcentem orzechowym 😋


Składniki (12 sztuk):
  • 200 g masła orzechowego mix "4 orzechy" (Terrasana) 
  • 75 g cukru kokosowego lub ksylitolu 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi (opcjonalnie; możesz zastąpić np. ziarnami sezamu lub pominąć)
  • szczypta soli 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski o dokładnie wymieszaj widelcem. 
  2. Następnie uformuj 12 średniej wielkości kulek, wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i ugnieć dwoma/trzema palcami, aby powstał charakterystyczny odcisk.
  3. Ciasteczka piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 12 minut. 

6 komentarzy

  1. Nie robiłam ciasteczek z masła orzechowego, ale robiłam z tahini ;) Wierzę, ze te masła orzechowego z pewnością są przepyszne, aromatyczne i cudownie chrupiące ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ej, i bez mąki? :D Byłam pewna, że to się nie sklei, a samo masło rozpłynie podczas pieczenia. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bez mąki :D Wszystko bardzo ładnie się klei i nie sprawia problemów podczas pieczenia :)

      Usuń
  3. Wyglądają tak tłuściutko i pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś bardzo podobne :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasza siostra robiła podobne ciacha ale zamiast konopi dała mąkę ryżową :D Ale to było dobre szczególnie na ciepło :D

    OdpowiedzUsuń