RECENZJA - Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej

27 października 2018

"Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej" swoją premierę miała ponad rok temu. Wzbudziła duże zainteresowanie wśród czytelników i okazała się bestsellerem. Jako że nie miałam okazji zamieścić recenzji tej książki wcześniej zrobię to teraz. Jest to lektura Wydawnictwa PZWL, napisana pod redakcją naukową dr n. med. Mirosławy Gawęckiej. 


Książka pod względem wydania jest na prawdę przyjemna do czytania. Uwagę, a przynajmniej moją zwraca także barwna okładka. Treści są dobrze uporządkowane, czytelne, przejrzyste. Niekiedy obecne są także schematy i tabelki. Zastosowanie pogrubień czcionki czy zaznaczanie jej na inny kolor dodatkowo wpływa na lekkość czytania i łatwość w odnalezieniu interesujących nas zagadnień. 

Typ okładki: miękka
Ilość stron: 243
Bibliografia: obecna, bez przypisów 


"Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć."

Na samym początku omówione jest znaczenie chorób autoimmunologicznych, ogólny mechanizm ich działania, przyczyny powstawania czy sposoby leczenia. Wyjaśnione są niektóre terminy związane z układem odpornościowym. Rozdział jest krótki, nie jest bardzo szczegółowy, ale dostarcza odbiorcy niezbędną wiedzę w tym temacie. Kolejny rozdział, jeden z obszerniejszych dotyczy mikorbioty, która to m.in. odpowiada za naszą odporność. Jak w większości przypadku książek o tej tematyce dowiesz się tutaj o bakteriach zasiedlających błonę śluzową przewodu pokarmowego. Wspominane są popularne już terminy, jak dysbioza, SIBO czy zonulina. Jest tu dużo informacji odnośnie wpływu mikrobioty na zdrowie, tym samym związek z chorobami autoimmunologicznymi. Jednym z istotniejszych rozdziałów jest ten opisujący dietę w chorobach autoimmunizacyjnych, gdzie autorki odpowiadają na podstawowe pytanie, czyli jak powinien wyglądać sposób żywienia w tych schorzeniach. Początkowo wspominają jeszcze o czynnikach dietetycznych mogących wpłynąć na rozwój tychże chorób. Przeczytasz tu także o nadwrażliwościach pokarmowych, pseudoalergiach czy nietolerancjach. Dowiesz się, co warto diagnozować borykając się autoagresją. Trochę informacji jest także na temat protokołu autoimmunologicznego, który jak się okazuje nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, a autorki bardziej idą w kierunku jego spersonalizowania do konkretnego przypadku. W kolejnych rozdziałach wskazane są poszczególne kroki odnośnie wprowadzania diety eliminacyjno-rotacyjnej w życie. Autorki zaznaczają na co zwrócić uwagę przy wyborze dietetyka, który może pomóc w ułożeniu indywidualnego planu żywieniowego. Choć kierują się ku diecie z indywidualnym podejściem to sugerują stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej. I tym samym o tych dwóch elementach piszą w kolejnych rozdziałach, a mianowicie, jakie bezglutenowe zamienniki warto stosować czy na co zwracać uwagę, aby zadbać o prawidłowy podaż wapnia. Dieta eliminacyjna może dla niektórych okazać się trudna do zrealizowania, dlatego też jeden z rozdziałów jest poświęcony zakupom - jak je robić, w których miejscach, co dokładnie wybierać. W lekturze znajdziesz także istotne informacje odnośnie suplementacji w chorobach autoimmunologicznych oraz skromne, ale jednak obecne treści psychologiczne w rozdziale "Dieta zaczyna się w głowie". Koniec książki to dużo porad kuchennych, między innymi jak sobie radzić z nowymi produktami czy jak ich używać, ale także przepisy na śniadania, obiady, coś na słodko czy na kanapkę. 


PODSUMOWANIE
"Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść by czuć się lepiej" to dobre kompendium wiedzy na temat chorób autoimmunizacyjnych, z którego mogą skorzystać pacjenci borykający się autoagresją lub osoby mające w swoim bliskim otoczeniu takie przypadki. Książka oprowadza odbiorcę po najistotniejszych kwestiach dotyczących chorób autoimmunologicznych. Są one łatwe do zrozumienia, gdyż stosowany język jest prosty i nie powinien w większości przypadków stwarzać problemu. Niektóre kwestie są sporne, zdania podzielone, ale mimo wszystko jest to dobre źródło cennych wiadomości, porad, wskazówek, które warto wdrożyć, jeżeli mamy do czynienia z opisywanymi schorzeniami. Myślę, że książka jest bardzo praktyczna, bo oprócz samej teorii daje wiele wartościowych podpowiedzi, które z powodzeniem można zastosować w codziennym życiu. Autorki zwracają uwagę na to, aby przy stwierdzonej chorobie korzystać z pomocy specjalistów, odpowiednich lekarzy i dietetyków, których pomoc jest nieodzowna, aby sprawnie i prawidłowo wyciszyć układ immunologiczny, złagodzić objawy i występujące dolegliwości. Prawidłowo zbilansowana dieta do dobrze postawionej diagnozy potrafi przynieść wiele korzyści i poprawić stan zdrowia. Dlatego warto mieć świadomość, że właściwy plan żywieniowy i odpowiedni styl życia należą do istotnych elementów w sposobach leczenia chorób autoimmunologicznych. 

2 komentarze