Dwukolorowy budyń z kaszy jaglanej

6 maja 2019

Budyń z kaszy jaglanej to jeden z moich ulubionych pomysłów na zdrowy deser, a nawet posiłek śniadaniowy czy kolacyjny. Kaszę jaglaną pozyskuje się z ziaren prosa. Są one naturalnie bezglutenowe. Zarówno kasza jaglana, jak i inne produkty powstałe z prosa są cennym źródłem wielu składników odżywczych, między innymi magnezu, potasu, fosforu, krzemu (odpowiadający za zdrowie włosów, skóry i paznokci) czy żelaza, a także witamin z grupy B. Taki budyń przygotowuje się bardzo łatwo, a dodatki smakowe można dowolnie miksować i tworzyć różne wersje. 

Ja do dzisiejszego budyniu użyłam dwóch najnowszych mieszanek, można nazwać superfoods ze sklepu Siła Roślin. Są to kurkumowa oraz czekoladowa latte. Mają świetne składy i genialnie smakują w postaci napoju, ale równie dobrze, jak widać poniżej sprawdzają się w przepisach. Mieszanki te oprócz takich podstawowych składników, swoją drogą i tak nie koniecznie codziennych zawierają dodatkowo bardzo wartościowe surowce, jak grzyby reishi czy ashwagandha w wersji czekoladowej oraz kurkuma czy soplówka jeżowata w wersji złotej. Zachęcam do zapoznania się z nimi na stronie Siła Roślin. Myślę, że są to produkty godne uwagi i warte spróbowania 😊



Składniki (złota warstwa):
Składniki (czekoladowa warstwa):

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka i podprażaj przez chwilkę, aż kasza będzie sypka. Zalej wodą (1,5 szklanki) i gotuj około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Odstaw do ostygnięcia. 
  2. Następnie ugotowaną kaszę podziel na dwie części i każdą z nich zmiksuj ze składnikami wymienionymi powyżej. 
  3. Warstwy układaj naprzemiennie lub tak jak według własnych preferencji. 

Taki budyń możesz też przygotować z łatwiej dostępnych produktów. Mianowicie Złote Kurkumowe Latte zamień na łyżeczkę kurkumy, a Czekoladowe Latte na dwie łyżeczki kakao. Napój kokosowy na dowolny inny napój roślinny lub mleko krowie. Masło migdałowe na inne masło z orzechów lub łyżkę całych orzechów, a mus kokosowy na wiórki kokosowe czy gęstą śmietankę z mleczka kokosowego w puszce.

1 komentarz

  1. Zakręcić słoik i wziąć takie pyszności na drugie śniadanie do pracy <3

    OdpowiedzUsuń