Mega puszysty omlet z pure z dyni :)

20 września 2014

Cofam słowa, które napisałam TUTAJ! Ten omlet jest po prostu genialny! Przepyszny! Koniecznie musicie go zrobić! Ja już wiem, czym będę się zajadać w jesienno - zimowe poranki. Pure z dyni (przepis TUTAJ) zrobiłam już kilka dni temu, zapasteryzowałam, więc nie powinno mi go zabraknąć. Podczas robienia omletu zapomniałam dodać proszek do pieczenie, ale okazał się on nie potrzebny! Pure z dyni świetnie go zastępuje. Omlet wyszedł bardzo puszysty, grubiutki, bardzo aksamitny i kremowy, nie opada po przełożeniu na talerzyk. Uwaga, jest bardzo sycący, ale jest też bardzo pyszny, więc bez obaw - nic się nie zmarnuje. W razie czego można zmniejszyć troszkę proporcję poszczególnych składników.


Składniki:
  • 2 jajka + 1 białko
  • 2 łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej/ żytniej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka oleju 
  • dodatkowo: jogurt naturalny, ulubione owoce

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. 
  2. Do żółtek dodać puree z dyni i zmiksować. Dodać mąkę i ubite białka. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników. 
  3. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Wlać masę, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i smażyć po 3 minuty z każdej strony. 
  4. Podawać z jogurtem i ulubionymi owocami.


2 komentarze