W poprzednim tygodniu pokazałam Wam moje nowe białko roślinne Perform ze sklepu Siła Roślin, które ówcześnie wykorzystałam do przygotowania smoothie. W tamtym wpisie możesz także poczytać trochę właśnie o tym produkcie. A dzisiaj - gofry! Chwaliłam się ostatnio na moim Instagramie (na którego serdecznie zapraszam TUTAJ) nowym dobytkiem w postaci gofrownicy. I właśnie dzięki niej mogłam przygotować proteinowe gofry, które są wegańskie i mogą być także bezglutenowe (jeżeli użyjesz certyfikowane jako bezglutenowe płatki owsiane). Jestem w 100% zadowolona z mojej gofrownicy, bo pomimo braku jajek, tłuszczu, zwykłej mąki pszennej upiekła mi fantastyczne gofry, z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. A odnośnie wnętrza - jest ono zielone, z powodu dodania odżywki białkowej, która właśnie taką barwą się odznacza. Ale przynajmniej gofry, dzięki takiemu zabiegowi zyskują na efekcie wizualnym 😂
Składniki (2 i pół gofra):
- 60 g płatków owsianych
- 1 miarka roślinnej odżywki białkowej o smaku czekoladowym (Perform- Siła Roślin)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały banan (70 g)
- 10 g mąki migdałowej lub migdałów
- 150 ml napoju roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką konsystencję.
- Gofrownicę bardzo dobrze nagrzej. Wlej masę i piecz 10 minut (u mnie na najsilniejszej mocy).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie owoce, wiórki kokosowe i najlepszy wegański krem czekoladowy (przepis znajdziesz TUTAJ).
Gofry... dawno ich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłyśmy gofry z białeczka roślinnego i były naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńWieki już nie jadłam gofrów :D Musze odkurzyć gofrownicę i się w końcu zabrać ;)
OdpowiedzUsuń